top of page

המדריך המלא ליחס גובה רוחב (Aspect Ratio)

במדריך הקודם שכתבתי, המדריך השלם ליצירת סטופ מושן, סיפרתי בקצרה על הנושא של יחס גובה רוחב. בחלוף הזמן שמתי לב שרוב השאלות שנשאלו בנוגע למדריך נוגעות לנושא הזה, שהנו טכני בעיקרו.

אני מסכימה – זה מבלבל נורא. לא מספיק שיש אינץ' וס"מ, פאונד וק"ג, אינספור פורמטים לקבצי וידיאו ותמונה, גם בנושא של יחס גובה רוחב (Aspect ratio) נראה שמישהו ניסה למרר לנו את החיים.

אז במדריך הזה אנסה לעשות קצת סדר בעניין ולתת פתרונות פרקטיים ליוצרי סטופ מושן.

פרק 1

1. מהו בכלל יחס גובה רוחב?

יחס גובה רוחב הוא מונח שמתאר ממדים של תמונה באמצעות היחס בין הגובה של התמונה לבין הרוחב שלה. יחס של 4:3 משמעותו שלכל 3 יחידות גובה בתמונה, יהיה 4 יחידות רוחב. יחס זה קובע למעשה את הקשר בין הנושא המרכזי בתמונה לבין הפריפריה שלו, כך שהבנת היחס בפריים מסייע ליצור תמונות בקומפוזיציה נכונה יותר.

בסטופ מושן בפרט, כאשר היחס שבו מצולם האובייקט אינו היחס הסופי שיש לסרטון, חשוב להכיר את הנושא ולתכנן מראש את הפריימים בצילום כך שהסרטון שתפיקו יהיה לשביעות רצונכם.

יחס גובה רוחב 16:9
יחס גובה רוחב 4:3

שני היחסים הנפוצים ביותר בשוק: יחס של 4:3 (תמונה ימנית) ויחס של 16:9 (תמונה משמאל)

היחס מתואר באמצעות שני מספרים וביניהם נקודתיים, גובה : רוחב (כמו 4:3, 16:9) או בצורה עשרונית (1.33, 1.78 בהתאמה). המשמעות בצורה העשרונית מעט אינטואיטיבית יותר להבנה: עבור יחס של 1.33 התמונה רחבה יותר מגובהה ב33%, ועבור 1.78 התמונה תהיה רחבה ביותר מהגובה ב78%.

רזולוציה של תמונה

ניתן להבחין ביחס של תמונה גם עפ"י הרזולוציה שלה. לדוגמא, הרזולוציה של התמונה שדוגמא היא 1594:897, כפי שניתן לראות במאפייני הקובץ. היחס של התמונה הוא 16:9, שכן אם נחלק את כמות הפיקסלים של רוחב התמונה בכמות הפיקסלים של גובה התמונה, נקבל 1.78.

פרק 2

2. למה יחס גובה רוחב משנה בסרט סטופ מושן?

סטופ מושן מורכב ממספר רב של תמונות סטילס שנשזרות לכדי סרטון. אך הפורמט בו אנו מצלמים את הסרטון לאו דווקא זהה לאמצעי שבו הסרטון לבסוף יוקרן. המשמעות היא שיש צורך לבצע התאמה בין יחס המקור ליחס של אמצעי ההקרנה, ויש שתי גישות לכך:

LETTERBOX – בשיטה זו, שהיא הנפוצה מבין שתי השיטות, התמונה מוצגת במלואה אך מתווספות פסים מעל ומתחת לתמונה (או מימין ומשמאל). הפסים למעשה "ממלאים" את האזורים שנותרו ללא תמונה עקב המעבר. היתרון בשיטה ברור – רואים את כל הסרט המקורי, ללא אובדן של אינפורמציה. החיסרון הוא שיש פיקסלים במסך שאינם בשימוש, מה שמעט בזבזני.

 

שמתם לב שבכל הסרטונים באתר שלי יש פסים שחורים בצדדים? הסיבה לכך פשוטה – אני עורכת לרוב בפורמט של 4:3 מכיוון שהלקוחות שלי בד"כ מקרינים את הסרטונים באירועים באמצעות מקרן. כאשר צופים בסרטון במסך מחשב שהוא בפורמט רחב יותר של 16:9, נוצרים שני פסים שחורים בצדדים. LETTERBOX הנו ברירת מחדל של YOUTUBE.

חיתוך תמונה בשיטת letterbox

צילום מסך של סרטון לדוגמא מערוץ היוטיוב שלי. רוב הסרטונים שלי ערוכים לפורמט של 4:3 מכיוון שהם מוקרנים באירועים באמצעות מקרנים, שעובדים בפורמט זה. אולם, הפורמט הסטנדרטי של יוטיוב הוא 16:9 (בהתאמה למסכי מחשב מודרניים) ולכן נוצרים שני פסים בצדדים, בשיטת Letterbox.

PAN & SCAN – בשיטה זו התמונה ממלאת את כל המסך ללא פסים שחורים, ולצורך כך התמונה המקורית נחתכת. כך שאם יש מידע חשוב בצידי הוידיאו (או בחלק העליון והתחתון, כתלות בפורמט מקור ויעד) הוא ייחתך. שיטה זו כבר לא ממש בשימוש כיום, אבל תמיד טוב לדעת 😊.

 

כדי להימנע מפסים שחורים או חיתוך של הסרט, עלינו לערוך את הסרטון בפורמט שמתאים לאמצעי שבו יוקרן הסרטון. כאשר נבצע את העריכה הזאת – התמונה תיחתך. בכדי למנוע מפח נפש (כגון - חיתוך של דמות או טקסט) נרצה לתכנן את סט הצילום מראש ככה שבעת העריכה האובייקטים לא ייחתכו.

 

כעת, נצלול למספרים ונראה כיצד מתאימים אמצעי צילום לאמצעי הקרנה.

פרק 3

3. יחס במצלמות שונות

יחס גובה רוחב של מצלמות מוכתבת ע"י ממדי הגלאי של המצלמה, וכאן יש עניין היסטורי מעניין. למצלמות כיס דיגיטליות יש יחס של 4:3, והסיבה לכך היא שהן ייעודו להתאים ליחס של מסכי המחשב עד שנת 2003 בערך, שהיה 4:3. כיום כבר נדיר למצוא מסכי מחשב בפורמט הזה, אבל השוק הוא מסורתי ומתקשה להשתנות. לעומת זאת, למצלמות ריפלקס יש יחס של 3:2, שתוכנן להתאים לפילים של מצלמות SLR ותיקות בפורמט 35mm.

מסך ישן

זוכרים את אלה? מסתבר שהיו ביחס של 4:3

יחס גובה רוחב במצלמות כיס

כאמור, במצלמות כיס התמונה מצולמת ביחס של 4:3.

 

צילום באמצעות מצלמת ריפלקס

יחס גובה רוחב של מצלמות DSLR הוא 3:2. החומרה של המצלמה בנויה כך שהיא תומכת ב3:2 – החל מגודל הגלאי, גודל המראה וכלה בעינית. את פעולת חיתוך התמונה לא ניתן לבצע במצלמה אלא רק בשלב העריכה במחשב. בכל מקרה, היות ובטוח לא תקרינו את הסרטון בפורמט הזה (פשוט כי אין אמצעי שתומך בכך), תצטרכו לחתוך את הסרטון בעריכה.

 

יחס גובה רוחב בפלאפון\טאבלט

סמארטפונים וטאבלטים מודרניים מאפשרים לחתוך מראש את התמונה ליחס הסופי הרצוי, כחלק מהגדרות הצילום. זה מאד נוח, מכיוון שניתן לקבל פידבק בזמן אמת לגבי איך התמונה הסופית תיראה. לכן המלצתי היא להגדיר מראש במצלמה את היחס הרצוי, בהתאם לאמצעי שבו הסרטון יוקרן לבסוף.

צריך לקחת בחשבון שלחלק מהפלאפונים יש יחס גובה רוחב טבע של 16:9 (כמו בגלקסי S6 שלי), ולחלק מהפלאפונים יש יחס טבעי של 4:3. המשמעות היא שאם תצלמו ביחס שהוא לא היחס הטבעי של המצלמה שלכם, אז התמונה תיחתך.

יחס של 16:9
יחס של 4:3
יחס של 1:1

אפשרויות ליחס גובה רוחב בפלאפונים וטאבלטים. בתמונה יחסים של 1:1, 4:3, ו 16:9.

פרק 4

4. יחס באמצעי הקרנה שונים

מסך מחשב או טלוויזיה

היחס הוא 16:9 

מסך מחשב

מקרן

רוב המקרנים נכון ל2021 הם 16:9, אם כי ישנם מקרנים ישנים יותר בעלי יחס של 4:3

מקרן

יש לשים לב שתמיד יש יוצאים מן הכלל (יש גם מקרנים 4:3, אם כי לא נפוצים נכון לסוף 2021). במידה ואתם מתכננים אירוע, אני ממליצה לבדוק מראש מה דגם המקרן שיש באולם אירועים, ולבדוק בדף המפרט שלו מה היחס שלו (לכל מכשיר מהעשור האחרון אפשר למצוא את דף המפרט ברשת).

בנוסף, יש בשוק מגוון רחב של יחסים שונים ומשונים. לדוגמא, 21:9 (2.35:1) הוא סטנדרט של סרטי קולנוע (לכן כאשר מקרינים סרט קולנוע בטלוויזיה בבית מקבלים שני פסים שחורים גדולים בחלק העליון והתחתון של המסך). אפשר להיות רגועים - שני היחסים הנ"ל מכסים 99% אחוז מהמקרים.

מסך ביחס גובה רוחב של 32:9. כן, גם דברים מוזרים כאלה קיימים בשוק.

פרק 5

5. סיכום עד כאן

אינפוגרפיקה - יחס גובה רוחב
פרק 6

6. כיצד נדע כמה והיכן ייחתך בעריכה?

מקור 3:2, הקרנה ב4:3 או 16:9

אפשר לראות בתמונה הבאה כיצד נראים שני הפורמטים של אמצעי ההקרנה (16:9 ו 4:3) לעומת תמונה של 3:2 מקורית. בהינתן תמונה המקורית ביחס של 3:2 (מצלמת ריפלקס), אם נחתוך את התמונה לטובת הקרנה בפורמט 4:3, הסרטון ייחתך מהצדדים, לפי הקווים הירוקים האנכיים. אם נחתוך את התמונה לטובת הקרנה בפורמט 16:9, הסרטון ייחתך מלמעלה ולמטה לפי הקווים האופקיים הכחולים.

חיתוך פריים מקור 3:2

אז כמה ייחתך?

  • במעבר מ3:2 ל4:3, רוחב התמונה יקטן בכ11%, כלומר 5% מכל צד.

  • במעבר מ3:2 ל16:9, גובה התמונה תקטן בכ16%, כלומר 8% מלמעלה ו8% מלמטה

מקור 4:3, הקרנה ב 16:9

חיתוך פריים מקור 4:3 הקרנה 16:9

אז כמה ייחתך?

במעבר מ4:3 ל16:9, גובה התמונה יקטן בכ33%, כלומר 16.5% מלמעלה ומלמטה.

כפי שניתן לראות בתמונה, מדובר על חיתוך משמעותי של הפריים מלמעלה ולמטה. בפריים הנ"ל, מכיוון שהאובייקט גדול מדי, קצוות האובייקט נחתכים מהתמונה!

מקור 16:9, הקרנה ב 4:3

חיתוך פריים מקור 16:9 הקרנה 4:3

אז כמה ייחתך?

במעבר מ16:9 ל4:3, רוחב התמונה יקטן בכ33%, כלומר 16.5% מכל צד.

כפי שניתן לראות בתמונה, מדובר על חיתוך משמעותי של צידי הפריים. בפריים הנ"ל, מכיוון שהאובייקט אינו ממורכז דיו, האובייקט המרכזי (הבננה) נחתך בחלקו מהתמונה!

פרקטית, קשה להשתמש באחוזים הללו כדי לתכנן את הפריים כדי שלא ייחתך מראש. אפשר בצורת ניסוי וטעייה לצלם פריים, לבדוק במחשב, לחזור למצלמה וכו', אבל גם זה מסורבל ובמיוחד בהתחלה מבזבז הרבה זמן. וכאן ההזדמנות להציג שיטה אחת קלילה ומנצחת.

פרק 7

7. הדובדבן שבקצפת! שיטה פרקטית לתכנון פריים צילום

נניח שתרצו שהסרט יהיה בפורמט 4:3 או 16:9, ואתם מצלמים במצלמת ריפלקס בפורמט של 3:2.

צעד 1:

הורידו את התמונה הבאה למחשב, והעבירו אותה לכרטיס זיכרון של המצלמה.

צעד 2:

הכניסו את כרטיס הזכרון למצלמה ותציגו במסך של המצלמה את התמונה שהורדתם בצעד הקודם.

 

צעד 3:

תסתירו באמצעות נייר דבק פשוט את הפסים שמסומנים בתמונה שהעליתם, בהתאם ליחס צילום שתרצו. את שני הפסים הירוקים אם תרצו סרט בפורמט 4:3, ואת שני הפסים הכחולים אם תרצו סרט בפורמט 16:9.

 

צעד 4:

תכננו ותצלמו את הפריים כך שהאובייקטים אינם מוסתרים ע"י הפסים.

להלן סרטון שמסביר את התהליך:

מדריך יחס גובה-רוחב
Play Video
פרק 8

8. שתי מתנות קטנות לסיום (למתקדמים) :)

  • בשוק ישנם סטנדרטים נפוצים לרזולוציות, עבור יחסי גובה רוחב שונים. סביר להניח שנתקלתם בסטנדרטים הללו - אם זה ביוטיוב, במפרט של מסך או כשכיוונתם את הרזולוציה של המסך. להלן ריכוז של הסטנדרטים הנפוצים בטבלאות, עבור יחסי גובה רוחב של 16:9 ו 4:3.

      עבור 16:9:

      עבור 4:3:

את הרשימה המלאה אפשר למצוא כאן.

  • אתם רוצים לקנות מסך טלוויזיה חדש, אבל איך תדעו שמידותיו מתאימות לרהיט החדש שקניתם לא מכבר?

      לרוב, ממדי מסך נתונים באמצעות האורך של אלכסון המסך. מסך של 32 אינץ' משמעותו שאורך האלכסון של המסך הוא 32            אינץ' – אבל מה זה אומר לגבי הגובה והרוחב של המסך?

      ובכך, ניתן באמצעות חשבון פשוט להמיר את אורך האלכסון לגובה והרוחב כתלות ביחס גובה רוחב.

      d – אורך אלכסון , r – יחס גובה רוחב

פרק 9

9. סיכום

במדריך למדנו בהרחבה על נושא יחס גובה רוחב, הן מהצד של המצלמה והן מהצד של אמצעי הצילום. לבסוף המחשנו את חשיבות הנושא ליוצרי סטופ מושן, ונתנו כלי פרקטי לתכנון מראש של פריים. 

אולי יום אחד יגיע קוסם ויאחד את הפורמטים שבעולם לאחד ויחיד שירצה את כולם, עד אז אני מקווה שהמדריך היה לכם לעזר :)

כתבו לנו

האם נהניתם מהקריאה? האם יש תוכן שחסר והייתם רוצים שאוסיף? אשמח לקרוא את דעתכם בתגובות למטה

 

רוצה להעמיק את הידע בסטופ מושן? אשמח להזמין אותך להדרכת סטופ מושן ייחודית (באונליין)! לפרטים

למדריכים נוספים- לחץ כאן

bottom of page